top of page

Omgeving

Antwerpen is een bruisende stad en er is dan ook altijd iets te beleven. 
Hieronder geven we je graag een kort overzicht van enkele toeristische trekpleisters dewelke makkelijk bereikbaar zijn vanaf BDB Lapin.

Een overzicht van alle bezienswaardigheden kan je terugvinden via deze link.

mas-2336587_1280.jpg

MAS

01

Antwerpen is de stad aan de Schelde, de stad aan de stroom. En zorgt daardoor al eeuwenlang voor ontmoetingen en uitwisselingen tussen mensen van over de hele wereld.

 

Het MAS verzamelt de bewijzen daarvan. Om er als museum op zijn beurt weer nieuwe verhalen mee te vertellen. Over de stad, de stroom, de haven. Maar evengoed over de wereld. Het MAS is een veelzijdig museum, vol verhalen en verrassingen.

belgium-2015-3410596_960_720.jpg

02

Grote Markt

De Grote Markt begon haar geschiedenis als forum of plein net buiten de middeleeuwse woonkern. Hertog Hendrik I van Brabant (1165-1235) schonk deze gemeenschapsgrond in 1220 aan de stad.

De naam Merckt kwam voor de eerste keer voor in 1310. Het is ook rond die tijd dat de eerste jaarmarkten of foren van Brabant plaatsvonden. Hier deden Engelse kooplieden zaken met Italianen, Spanjaarden, Hanzeaten uit de Noord-Duitse Hanzesteden, Zuid-Duitsers en Vlamingen. Op het einde van de 15de-eeuw werd Antwerpen, ten koste van Brugge, de belangrijkste stad van de Nederlanden.

Vlaeykensgang

03

De geheime Vlaeykensgang dateert van het jaar 1591 en verbindt de Hoogstraat, de Oude Koornmarkt en de Pelgrimstraat met elkaar. Als je door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, waan je je in een andere tijd.

Vroeger was de gang het domein van schoenmakers, die de noodklok van de kathedraal moesten luiden, en woonden hier de armsten van de stad. Nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en het exclusieve restaurant Sir Anthony Van Dyck. Er heerst een ingetogen sfeer en de gang is een geliefde plek om te luisteren naar de zomerse beiaardconcerten.

vlaeykensgang-1188017_1280.jpg

Onze-Lieve-Vrouw-kathedraal

04

Na 169 jaar bouwen (1352-1521) verrees de kathedraal met zijn 123 meter hoogte boven Antwerpen. Het is het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. 

De kathedraal is een enorme schatkamer met verschillende kunstwerken van onder andere Rubens. Na twintig jaar restauratie schittert de zevenbeukige kerk opnieuw in al haar architectonische pracht. Blikvangers zijn zeker Rubens’ 'Kruisoprichting' en 'Kruisafneming'.

cathedral-2334354_960_720.jpg
72_dpi_klein-Stadspark_5-(1).jpg

Stadspark

05

In het centrum niet ver van de drukke winkelwandelstraat Meir ligt het Stadspark.

Het driehoekige park is een restant van Fort Herentals, een voorvesting van de zestiende-eeuwse stadsomwalling. Het park grenst aan de joodse wijk.

9a87f23c-1685-426d-8c9f-3480e5d104c8.jpe

06

Plantentuin ('Botaniek')

De Plantentuin aan de Leopoldstraat in Antwerpen is een uniek groen plekje in het centrum van de stad. De Plantentuin heeft een geschiedenis van meer dan tweehonderd jaar.

Je vindt hier een groot aantal uitzonderlijke bomen en struiken. De collectie kruiden telt meer dan tweeduizend stuks. In de serre is er een grote verzameling cactussen en uitheemse planten. Aanvankelijk was het de tuin met geneeskrachtige planten van het aanpalende Sint-Elisabethhospitaal.

 

Sinds 1926 wordt de tuin beheerd door het stadsbestuur. In 1950 werd de Plantentuin geklasseerd als waardevol landschap.

bottom of page